Τα σχολικά σνακ αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά, ειδικότερα μάλιστα για τα πολύ δραστήρια, καθώς και σε εκείνα που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη (εφηβικές ηλικίες).

Όταν πεινάνε ανάμεσα στα κυρίως γεύματα είναι σημαντικό η επιπλέον ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά να εξασφαλίζονται μέσα από υγιεινά και καλής ποιότητας σνακ, τα οποία δεν είναι άλλα από τα σπιτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να έχει ένας μαθητής σε γενικές γραμμές δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές που πρέπει να ακολουθούμε όλοι. Απλώς για τα παιδιά οι μικρές λεπτομέρειες, λόγω της ανάπτυξης, έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Κάθε τρόφιμο μπορεί με τα συστατικά του να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και να συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη αλλά και στις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Μαγνήσιο

Με το μαγνήσιο για παράδειγμα τα παιδιά θα μπορέσουν να έχουν εύκολη συγκέντρωση, πνευματική εγρήγορση και χαλαρό κεντρικό νευρικό σύστημα. Το μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο σε τροφές όπως δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, ταχίνι και σουσάμι.

Ασβέστιο

Βασικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών είναι και το ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία υγιούς σκελετού και στην ανάπτυξη δοντιών και οστών. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Βιταμίνη C

Απαραίτητη επίσης είναι η πρόσληψη βιταμίνης C, η οποία ενδυναμώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην καλή απορρόφηση του σιδήρου. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα φρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και οι φράουλες, τα οποία μπορούν να ενταχθούν εύκολα στο σχολικό σνακ.

Βιταμίνες B

Εξίσου σημαντικές είναι και οι βιταμίνες της ομάδας Β, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν τα παιδιά να μην είναι ευερέθιστα, νευρικά, αγχώδη, να έχουν σωστή ανάπτυξη, καλή μνήμη και αυξημένη συγκέντρωση. Ένα σχολικό σνακ προσφέρει βιταμίνες της ομάδας B όταν περιλαμβάνει τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, γάλα, φυλλώδη λαχανικά και μπανάνες.

Σοκολάτα... με μέτρο!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η με μέτρο κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών. Οι ουσίες αυτές μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, για αυτό και η σοκολάτα χαρακτηρίζεται ως «ενισχυτικό» τρόφιμο κατά την περίοδο εξετάσεων και έντονου διαβάσματος.

Καλή σχολική χρονιά!


Πηγές

- Nutrition and Academic Performance in School-Age Children The Relation to Obesity and Food Insufficiency, Rita Rausch, St. John’s University, Journal of Nutrition & Food Sciences, Published Date: February 01, 2013

- Children’s Eating Behavior: The Importance of Nutrition Standards for Foods in Schools, Katherine B. Bevans, PhD, Assistant Professor of Pediatrics, J Sch Health

Neochorouda, 54500,
Thessaloniki | Greece
General Enquiries
info@tsakirisfamily.gr
Call us Today
+30 2310 787 545