Το κόκκινο χρώμα που συναντάμε σε ορισμένα τρόφιμα δεν είναι απλώς μία χρωστική προσθήκη που τυχαίνει να έχουν. Αντιθέτως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι συγκεκριμένες τροφές συγκεντρώνουν ένα σύνολο εξαιρετικά ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του λυκοπένιου, μία ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή κυττάρων και ιστών και δηµιουργούνται στη διάρκεια του χρόνου κατά το µεταβολισµό των κυττάρων.

Πολλή σημαντική είναι και η κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μεταξύ άλλων καταπραΰνει τις αλλεργίες και το άσθµα, περιορίζει τη δράση ιών όπως εκείνη του έρπητα, ενώ συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και βοηθά στην καύση σωµατικού λίπους.

Το ενδιαφέρον όμως των ερευνητών τα τελευταία έτη επικεντρώνεται στην ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία εμπεριέχεται σε κόκκινα φρούτα, όπως ρόδια, μούρα, φράουλες και μήλα. Οι μελέτες έχουν καταδείξει ότι η ουσία αυτή επιδρά θετικά στον οργανισμό μας και ενισχύει το γονίδιο που αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών, καταπολεμώντας έτσι την παχυσαρκία.

Μάλιστα, μία νεότερη μελέτη δειξε ότι η ουσία αυτή βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς μας, ενώ καθυστερεί και τη γήρανση του οργανισμού μας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ρεσβερατρόλη προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, ενώ όπως έδειξε η μελέτη με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι με μικρές δόσεις ρεσβερατρόλης καθημερινά, μέσα από τρόφιμα όπως βατόμουρα, φράουλες και σμέουρα, επωφελούμαστε από τις ευεργετικές της δράσεις. 

Δημιουργήστε εύκολα συνδυασμούς τροφών με τα αγαπημένα σας κόκκινα φρούτα ως συνοδευτικά με το πρωινό σας ή το σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Εξαιρετικά γευστικές ιδέες είναι ο συνδυασμός τους με δημητριακά, γιαούρτι και μέλι! 

 

Πηγές

- Red Fruits: Extraction of Antioxidants, Phenolic Content, and Radical Scavenging Determination: A Review, Gádor-Indra Hidalgo, Chemical Engineering Department, Universitat Politècnica de Catalunya, https://doi.org/10.3390/antiox6010007

- Therapeutic Role of Resveratrol and Quercetin on Aortic Fibroblasts of Psammomys obesus After Oxidative Stress by Hydrogen Peroxide, Boumaza, Saliha, MAA, American Journal of Therapeutics

- Effect of resveratrol and pterostilbene on aging and longevity, YiRong Li, https://doi.org/10.1002/biof.1400

Neochorouda, 54500,
Thessaloniki | Greece
General Enquiries
info@tsakirisfamily.gr
Call us Today
+30 2310 787 545