Η κανέλα, το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό, βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού ορισμένων δέντρων το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα εξαιρετικά γευστικό συστατικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν πλούσιο σε θρεπτική αξία, έχοντας οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς και ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητες. Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα περιέχει τόση αντιοξειδωτική ισχύ όσο ένα μισό φλιτζάνι μούρα, ενώ οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.

Δείτε παρακάτω τι οφέλη προσφέρει η κανέλα στην υγεία μας:

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Σε μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή εμπλουτισμένη σε μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς και η κανέλα, βοηθάει να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων. Είναι γνωστό ότι μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα τριγλυκερίδια στο αίμα αυξάνονται ενώ τα χρόνια υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βάσει λοιπόν της έρευνας αυτής, η προσθήκη μπαχαρικών μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά περιπου 30%, ενώ παράλληλα αύξησε τα αντιοξειδωτικά στο αίμα κατά 13%.

Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι έρευνες δείχνουν ότι απλά μυρίζοντας κανέλα ή μασώντας ένα κομμάτι κανέλας είναι αρκετό για να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit απέδειξαν ότι οι τσίχλες με γεύση κανέλας επιταχύνουν τις οπτικά/κινητικά αντανακλαστικά και βοηθούν στη μνήμη, σε σχέση με τις τσίχλες με γεύση μέντα ή γιασεμί.

Βοηθάει στην πέψη

Το εκχύλισμα κανέλας έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των γαστρεντερικών προβλημάτων τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική ιατρική για χρόνια, καθώς διαθέτει πεπτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου

Σε άλλη έρευνα που διεξήχθη από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο εκχύλισμα κανέλας βοηθούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, καθώς μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προστατεύει από τον σακχαρώδη διαβήτη

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, γεγονός που περιορίζει την απότομη αύξηση του σακχάρου μετά από τα γεύματα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή την ευαισθησία της ινσουλίνης. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γεωργίας διαπίστωσε επίσης ότι η κανέλα μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των ιστών και τη φλεγμονή που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Συνδυάζοντας την κανέλα σε γεύματα και σνακ, απολαμβάνουμε όχι μόνο γεύση, αλλά επωφελούμαστε και από όλα τα παραπάνω.

 

Πηγές

- Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant, Pasupuleti Visweswara Rao, US National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
- Cinnamon: Health Benefits, Nutritional Information, Joseph Nordqvist, medicalnewstoday.com http://www.medicalnewstoday.com/articles/266069.php
- Health Benefits of Cinnamon, Amber Plante, University of Maryland, https://www.graduate.umaryland.edu/gsa/gazette/November-2015/Health-Benefits-of-Cinnamon/

Neochorouda, 54500,
Thessaloniki | Greece
General Enquiries
info@tsakirisfamily.gr
Call us Today
+30 2310 787 545