Από την εποχή των Αζτέκων, που πρωτοχρησιμοποίησαν το κακάο ως δυναμωτικό και φαρμακευτικό ρόφημα, μέχρι τις μέρες μας η σοκολάτα αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκίσματα για μικρούς και μεγάλους.

Η μαύρη σοκολάτα μάλιστα, η οποία περιέχει περισσότερο κακάο σε σχέση με τη γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έχει συνδεθεί από πολλούς ως ιδανική επιλογή για γλυκό. Υπάρχουν όμως και οι απόψεις ότι αποτελεί μια απόλαυση με αμφιλεγόμενες επιδράσεις για τον οργανισμό μας. Τι ισχύει τελικά;

Προσφέρει μόνο κενές θερμίδες(;)

Ο όρος κενές θερμίδες ισχύει για τα τρόφιμα που παρέχουν θερμιδική ενέργεια, αλλά έχουν ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία. Προς ανακούφιση των απανταχού σοκολατοφάγων(!) κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην μαύρη σοκολάτα βρίσκουμε βιταμίνη Ε, η οποία είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, καθώς και αρκετά μέταλλα όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο χαλκό και φώσφορο. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι περιέχει και κορεσμένο λίπος, που σημαίνει ότι καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Αυξάνει το σωματικό βάρος(;)

Η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα, αν και περιέχει λίπος, είναι πλούσια και σε καλά λιπαρά οξέα όπως το στεατικό και το ελαϊκό οξύ τα οποία έχουν ωφέλιμη επίδραση στον οργανισμό μας.  Όσον αφορά όμως την αύξηση του σωματικού βάρους αυτό εξαρτάται από την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά με την ποσότητα που καίμε. Γεγονός που μεταφράζεται πως εάν καταναλώνουμε σοκολάτα με μέτρο μπορούμε να αποκομίσουμε τα πολλαπλά οφέλη της.

Προκαλεί προβλήματα στα δόντια(;)

Είναι ο γενικός κανόνας των τροφών που περιέχουν ζάχαρη. Η μεγάλη κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και παρεμφερείς προβλήματα στα δόντια εφόσον όμως παραλείπεται η σωστή στοματική υγιεινή. Τηρώντας τους κανόνες στοματικής υγιεινής και αποφεύγοντας την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα στα δόντια.

Η σοκολάτα ευθύνεται για την ακμή(;)

Η εμφάνιση της ακμής προέρχεται συνήθως λόγω ορμονικών διαταραχών. Δεν μπορεί να συσχετιστεί πλήρως με την κατανάλωση σοκολάτας, καθότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν το συγκεκριμένο ισχυρισμό.

 

Πηγές

  • Daily Consumption of a Dark Chocolate Containing Flavanols and Added Sterol Esters Affects Cardiovascular Risk Factors in a Normotensive Population with Elevated Cholesterol, Robin R. Allen, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 4, 1 April 2008.
  • Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, David L. Katz, Antioxidants & Redox Signaling, 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811.
  • Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis, O A Tokede, European Journal of Clinical Nutrition volume 65, pages 879–886 (2011)
Neochorouda, 54500,
Thessaloniki | Greece
General Enquiries
info@tsakirisfamily.gr
Call us Today
+30 2310 787 545