Συχνά ακούμε από σύμβουλους διατροφής πόσο σημαντικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό μας είναι να καταναλώνουμε τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα.
Μάλιστα, ο κανόνας των 3 βασικών και 2 μικρότερων γευμάτων κατανεμημένα ανά 3 ή 4 ώρες, υιοθετείται πλέον από πολλούς στη μάχη εναντίον της ζυγαριάς, καθώς αποτελεί πρότυπο ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων, καθοριστικό ρόλο παίζει και η ποιότητά τους. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής μας καθημερινά θα πρέπει να αποτελείται από “καλούς” υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη και muesli, καθώς και αποφλοιωμένο ρύζι αλλά και ζυμαρικά ολικής. Πλούσια σε φυτικές ίνες, επιφέρουν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, χαρίζοντας ταυτόχρονα πολύτιμα στοιχεία στον οργανισμό.
Εκτός, από τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, λοιπόν, καθώς μετριάζονται οι λιγούρες και ελέγχεται η όρεξη, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, για τους οποίους είναι καλό να καταφεύγει κανείς σε μικρά και συχνά γεύματα:
Τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται ψηλά
Τα μικρά γεύματα 5 με 6 φορές τη μέρα συμβάλλουν άμεσα στη διατήρηση σε σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ενεργειακά επίπεδα να ρυθμίζονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μειώνεται η έντονη επιθυμία για ζάχαρη.
Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βοηθάει στην καλύτερη χώνεψη, καθώς το πεπτικό σύστημα μπορεί να “διαχειριστεί” ευκολότερα μικρότερες ποσότητες τροφής. Το έντερο απορροφά ευκολότερα τις βιταμίνες και τα μέταλλα των τροφίμων.
Τονώνει τον μεταβολισμό
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση συχνότερων γευμάτων βοηθάει στο αδυνάτισμα, συνδέεται με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Ο οργανισμός, όταν μείνει για ώρες χωρίς τροφή, αυτόματα επιβραδύνει τον μεταβολικό του ρυθμό, ώστε να μπορέσει να αντλήσει ενέργεια. Σκεφτείτε λοιπόν σοβαρά την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι χωρίς ένα καλό πρωϊνό!
Διατηρεί τις ορμόνες σε ισορροπία
Ινσουλίνη και γκρελίνη: δύο ορμόνες στο σώμα μας που επηρεάζονται θετικά με τα συχνά και μικρά γεύματα. Σε περίπτωση που δεν καταναλώνεται τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η μεν ινσουλίνη αυξάνεται, οδηγώντας σε αποθήκευση λίπους, ενώ όταν ξαναπέφτει, οδηγεί σε έντονες λιγούρες κυρίως για γλυκά. Η δε γκρελίνη εκκρίνεται από το στομάχι, αυξάνοντας την όρεξη για φαγητό και επιβραδύνοντας ταυτόχρονα την καύση του λίπους. Γι αυτό κι όταν κάποιος μένει για ώρες νηστικός, καταλήγει να τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού στο επόμενο γεύμα του.
Μικρά και συχνά, ποιοτικά και ελαφριά, έτσι πρέπει να είναι τα γεύματα μας για έναν οργανισμό στο φουλ!